Τι είναι το APIs και πως χρησιμοποιείται;

Τι είναι το APIs

Τι ακριβώς είναι το API; Διαρκώς ακούμε πόσο χρήσιμο είναι το API ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν την σημαντικότητα του για τις επιχειρήσεις. Πως θα μπορούσαμε ακριβώς να ορίσουμε το API;

Το API είναι η συντομογραφία που σχηματίζεται απο το  Application Programming Interface (Διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών). Το API είναι ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών. Με απλά λόγια, είναι ο φορέας που παραδίδει το αίτημά σας στον πάροχο που είστε και στη συνέχεια επιστέφει την απάντηση πίσω σε σας.

Ένα API καθορίζει τις λειτουργίες που είναι ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες υλοποιήσεις τους. Αυτό επιτρέπει στις εν λόγω υλοποιήσεις και ορισμούς να διαφέρουν χωρίς να εκθέτει ο ένας τον άλλον.

Ως εκ τούτου, μέσα απο ένα καλό API είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα με την παροχή των δομικών στοιχείων καθώς είναι σύνηθες όταν οι προγραμματιστές ξεκινάνε την δημιουργία ενός κώδικα, να μην ξεκινάνε απο το απόλυτο μηδέν. Για την παραγωγή του έργου είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα έστω και ενα μικρό τμήμα απο το API να επαναλαμβάνεται ακόμα και σε πολύπλοκες διαδικασίες. Η ταχύτητα που το API επιτρέπει στους προγραμματιστές να χτίσουν τις εφαρμόγες είναι σημαντική για τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης εφαρμογών.

Σήμερα οι προγραμματιστές είναι πιο παραγωγικοί από ποτέ και δεν χρειάζεται να επανεφευρούν τον τρόχο κάθε φορά που ξεκινούν να γράφουν ένα νέο πρόγραμμα. Αντ’ άυτού μπορούν να επικεντρωθούν στις εφαρμογές τους και στις λειτουργίες που προσφέρονται απο το API με ταχύτητα και ευκινησία.

Ένα απο τα κύρια πλεονεκτήμτα του API είναι οτι επιτρέπει την άντληση πληροφοριών απο το ένα σύστημα στο άλλο. Για όσο ο πάροχος υπηρεσίων παραδίδει στο τελικό σημείο οι μεταβολές στην υποδομή πίσω απο το τελικό σημείο δεν θα είναι οράτες απο τις εφαρμογές που βασίζονται στο συγκεκριμένο API. Ως εκ τούτου, ο πάροχος υπηρεσίων δίνει μεγάλη ευελιξία σε ο,τι αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εάν η υποδομή πίσω απο το API περιλαμβάνει  κάποιο κέντρο δεδομένων με φυσικούς πόρους, τότε ο πάροχος υπηρεσίων μπορεί εύκολα να στραφεί στα virtual servers που υπάρχουν στο cloud.

Εάν το λογισμικό που εκτελείται σε αυτούς τους διακομιστές (όπως πχ λογισμικό επεξεργασίας πιστωτικών καρτών) είναι γραμμένο σε γλώσσα προγραμματισμού Java, και εκτελείται σε έναν,  βασισμένο στην Oracle, διακομιστή Java εφαρμογών, τότε ο πάροχος μπορεί να το μεταφέρει στο Note.js (Javascript στην πλευρά του διακομιστή) που εκτελείται σε Windows Azure

Η δυνατότητα που δίνει το API να εναλλάσονται τα συστήματα με τόση ευκολία είναι το όραμα κάθε προγραμματιστή.

Πως λειτουργεί το API

Πως λειτουργεί το APIΦανταστείτε έναν σερβιτόρο σε κάποιο εστιατόριο. Εσείς είστε ο πελάτης και βρίσκεστε στο τραπέζι σας με ένα κατάλογο απ’όπου μπορείτε να παραγγείλετε ο,τι θέλετε, η κουζίνα είναι φυσικά το μέρος που θα εκπληρώσει την παραγγελία σας.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεστε έναν σύνδεσμο να επικοινωνήσει την παραγγελία σας στην κουζίνα και στην συνέχεια να σας παραδώσει το φαγητό πίσω στο τραπέζι. Αυτός ο σύνδεσμος φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ο chef καθώς εκείνος βρίσκεται στην κουζίνα, όποτε χρειάζεται κάποιος σύνδεσμός που να μεταφέρει τις παραγγελίες των πελατών στον chef. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο που ο σερβιτόρος – API – έχει τον σημαντικότερο ρόλο, παίρνει την παραγγελία την μεταφέρει στην κουζίνα και στην συνέχεια την επιστρέφει ολοκληρωμένη στον πελάτη.

Ένα πραγματικό παράδειγμα API

Πως χρησιμοποιείται το API στο πραγματικό κόσμο; Ας δούμε ένα συνηθισμένο συνηθισμένο, την κράτηση εισητηρίων αεροπορικής πτήσης.

Για να κάνετε μια κράτηση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρείων και να έχετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων ώστε να δείτε ποιές θέσεις είναι ελέυθερες τις ημερομηνίες που έχτε ορίσει και βρίσκονται κόντα στην τιμή που θέλετε. Χρειάζεστε αυτές τις πληροφορίες απο την βάση δεδομένων της εταιρείας είτε εάν αναζητάτε τα εισητήρια σας σε ιστοσελίδα με πολλαπλές επιλογές αεροπορικών εταιρείων είτε εάν βρίσκεστε στην επίσημη σελίδα της εταιρείας. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να γίνονται είτε απο τον υπολογιστή σας είτε απο το κινήτο σας τηλέφωνο. Σε κάθε περιπτωση χρειάζεστε αυτές τις πληροφορίες γι΄αυτό είναι απαραίτητο η εφαρμογή να αλληλεπιδρά με το API της αεροπορικής εταιρείας, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας. Το API είναι εκείνος ο “εξυπηρετικός σερβιτόρος” που παραδίδει τα δεδομένα απο την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε στο σύστημα της εταιρείας μέσω του διαδικτύου. Στην συνέχεια λαμβάνει την απόκριση της εταιρείας στο αίτημα σας και την παραδίδει πίσω σε εσάς – στην εφαρμοφή που χρησιμοποιείτε. Επιπλέον σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, απο την επιλογή θέσης μέχρι την κράτηση και την πληρωμή, διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ της εφαρμογής και των συστημάτων της εταιρείας

Το APΙ κάνει ακριβώς το ίδιο για κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ εφαρμογών, δεδομένων και συσκευών. Επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων απο σύστημα σε σύστημα δημιουργώντας συνδεσιμότητα. Είτε πρόκειται για πρόσβαση σε εφαρμογές είτε για ψώνια απο το κινητό σας τηλέφωνο το API  παρέχει ένα συγκεκριμένο τρόπο πρόσβασης σε συσκευές ή στα δεδομένα της εφαρμογής.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια με της Linkedin διαφημίσεις σας μην διστάσετε να μας καλέστε